Mik a jótékony hatásai, mikortól javasolt, hogyan épül fel egy óra?

A jóga ősi önsegítő rendszere erősíti a szellemi és testi jóllétet és egyensúlyt, ami létfontosságú az átmeneti vagy bizonytalan időszakokban. A várandósság és a szülés nagy fizikai és érzelmi változásokat hoz, ebben az időszakban teremthetjük meg az anyaság mély alapjait, ha megtanuljuk, hogyan alkalmazzuk a jógatechnikákat a légzésre, a mozgásra és a lazításra.

A többi rendszerhez – fitnesz, torna, aerobic, stb. – képest a jóga légző, koncentrációs és meditációs gyakorlatai ajánlják a legjobb lehetőséget a gyengéd születéshez, szüléshez.

A szülés mindig születés is. Nem mindegy, hogy a babát milyen ingerek érik a várandósság és a születés alatt. A kismama jóga elősegíti az önismeretet, megerősít testi, lelki és szellemi szinten. Nyugalomra, belső egyensúlyra, harmóniára tehetnek szert a mamák, amit a váradósság, a szülés alatt és a szülés utáni időszakban is használni, hasznosítani tudnak.

A kismamaság negyven hete alatt a mama szervezete egyre növekvő igénybevételnek van kitéve és óriási változásokon megy át. Dr Francoise Barbira Freedman, a szociális antropológia szakértője és Doriel Hall saját tapasztalataik alapján kialakítottak egy olyan kismama jóga rendszert, amely a jóga gyakorlatok mellett az amazóniai természeti népek ősi, szülést megkönnyítő hullámzó mozdulatait is magába foglalja. Mindketten világtekintélyek a témában és szülészeket tanítanak húsz éve erre a módszerre világszerte.  Célja a kilenc hónap alatt fellépő panaszok enyhítése, megszüntetése, az ízületek mozgékonyságának javítása, a vérkeringés fokozása főleg a lábakban, a gát izmainak kondicionálása, a mellizmok megerősítése, összességében a várandósság pozitív megélése. Nő az önbizalom, elmúlnak a szüléstől való félelmek.

A várandósság és a születés egy természetes folyamat, a nők természet adta feladata. Sok anyuka a szülésre, mint élete legszebb pillanatára gondol vissza. A jóga mozgásrendszere képes arra, hogy jó fizikai kondícióba hozza az embert. Relaxációs elemei megtanítanak arra, hogy akkor is lehet pihenni, amikor éppen tevékenykedünk, illetve a tökéletes ellazulás segítségével teljesen meg tudunk szabadulni a feszültségektől. A kismama jóga a helyes légzésre is megtanít, mely a várandósság alatt még fontosabb. A várandósság a folyamatos változás időszaka. Felszínre jönnek a kismama ősi ösztönei, bizalma a természetben.

Olyan is gyakorolhatja ezt a módszert, aki még életében nem jógázott. A csoportos foglalkozásokon jókedvű hangulatban, kellemes társaságban, tapasztalatokat cserélve a társakkal és az oktató tanácsaival ellátva hatékonyabb a gyakorlás.

A kismama jóga jótékony hatásai

A kismama jóga segít abban, hogy a várandósság és a gyermek kihordása a lehető legkellemesebb legyen, s már a kezdet kezdetétől pozitív körülményeket biztosít a születendő baba számára. A jóga olyan erőforrást jelent, amelyből merítve egy nő még szeretőbb és odaadóbb anyává válhat.

  • kellemesen átmozgatja, nyújtja a testrészeket,
  • ellazítja, megnyitja a csípőt (ami a szüléshez elengedhetetlen),
  • fokozza a vérkeringést, kiegyensúlyozza a vérnyomást,
  • energetizálja az egész testet, javítja a kondíciót,
  • csökkenti a várandóssággal együttjáró panaszokat (pl. hát- és derékfájás, nehézlégzés, vizesedés, ízületi fájdalmak, görcsök),
  • megtanítja a kismamát figyelni teste rezdüléseit,
  • a légzőgyakorlatok segítik a helyes légzés kialakulását
  • a mélyrelaxáció feloldja az esetleges félelmeket, érzelmi blokkokat.

A tapasztalat azt bizonyítja, hogy aki a várandósság alatt rendszeresen jógázik, könnyen, gyorsan, legtöbbször természetes úton szül, életrevaló élményként átélve babája érkezését.
Azok a babák, akik pedig már a pocakban jógáztak, kutatások által bizonyítottan intelligensebbek, mozgásuk gyorsabban fejlődik az átlagosnál, és nincsenek tanulási nehézségeik. Idegrendszerük már édesanyjuk hasában gyorsabban, jobban fejlődik, mert az anya által átélt összes mentális és idegrendszert-harmonizáló gyakorlat pozitívan hat a magzatra is.

Mikortól ajánlott a kismama jóga?

A kismama jógát minden 13. hetet betöltött, egészséges kismama orvosával egyetértésben gyakorolhatja. Nem szükséges sem jógában, sem pedig más sportágban szerzett korábbi tapasztalat. A gyakorlást a 40. hétig (szülésig) bátran lehet folytatni.

A kismama jóga óra felépítése

A foglalkozások 90 percesek, a hagyományos jógához képest nagyobb teret kap a baba-mama kapcsolat kialakítása, a relaxáció, és az ez időszakban problémás területek finom átmozgatása.

Kiemelt figyelmet fordítunk a gátizmok erősítésére, mely terület fokozott igénybevételnek van kitéve a várandósság alatt. A relaxáció, a légzőgyakorlatok és a meditáció segítséget nyújtanak abban, hogy az egész folyamatot nagyobb önbizalommal és nyugalommal tudjuk megközelíteni és tudatosan felkészüljünk életünk talán legcsodálatosabb eseményére. J