A jóga lényege, hogy harmóniába, egyensúlyba kerülj a belső és külső világoddal,
magaddal, és mindennel, ami körbevesz.

A harmóniát, egyensúlyt nem kaphatod meg valahonnan, valakitől, hanem magadnak kell létrehoznod. Ehhez nem kell mást tenned, „csak” megélni az élet áramlását, adni és kapni.

Ahhoz, hogy kapj, adnod kell, és amit kaptál, továbbadnod, hogy mindenki több lehessen. Ezt valahol belül mindannyian tudjuk, és vágyunk is az adás örömének megélésére. Az Életünk Pillanataiban mindig lehetőségünk van erre, de ezt sokszor azért nem ismerjük fel, mert a világ rengeteg hatása kibillent, és elfelejtkezünk magunkról.

A Karácsony az a nap, amely a legerőteljesebben emlékeztet minket arra, hogy valójában kik vagyunk, miért jöttünk, mit szeretnénk megélni. Ez a bennünk lévő gazdagság, öröm és fény, és ezt a tartalmat fizikai formában ajándékokkal is kifejezhetjük.

Egyik barátom szerint „nincs Karácsony sírás nélkül” - amely ironikusan arra utal, hogy bizony, Karácsonykor, vagy az arra való felkészülés napjaiban rengeteg feszültség is felszabadul. Valahol ezek azok a napok, amikor mindenki megérzi, tudatosan vagy öntudatlanul, hogy egész éves elmaradást kell pótolnia mindazok felé, akik fontosak számára, de mégsem fordított rájuk időt. Nem találkozott, nem beszélt velük, nem kérdezett tőlük, nem kapcsolódott, nem lélegzett velük, hanem csak elment, vagy élt mellettük - valahogy.

Egy egész éves elmaradást kellene pótolni négy adventi hét és három karácsonyi ünnepnap alatt. Három nap alatt megkapni mindent, amit egész év során adhattunk volna. A csomag vagy túl nagy lesz, vagy túl kicsi, vagy túl fűszeres, vagy túl édes, vagy túl savanyú. Ahhoz, hogy pont jó legyen, ismernünk kellene magunkat és a másikat. Nem kitalálnunk, hanem tudnunk és éreznünk, hogy mi a jó, mire van szükség, Ahhoz, hogy ezt megismerjük, Idő kell.

A világ a meg nem írt és meg nem válaszolt facebook üzeneteinken keresztül az arcunkba vágja, hogy a legnagyobb kincsünk az Idő. Időt kell adnunk magunknak és másoknak is, hogy Időt kapjunk. Ha nem arra fordítjuk, amire vagy akire a Lényünk szerint kellene, kifolyik a kezünkből, és amit megélünk, az a hiány.

Aki rájön, hogy mik az igazán lényeges dolgok számára, képes dönteni arról, hogy a hiányt hogyan töltse be, és mire fordítsa az Idejét. Nem elégedetlenségre, bosszankodásra, véleménynyilvánításra, facebook 1-es (vagy 4-es, teljesen mindegy) értékelésre. Ahol érzéseink, meglátásaink szerint nincs, onnan többet elvinni már nem lehet. Csak hozni, odavinni, hozzátenni, értékelni, és hálát adni.

Valahol mélyen mindenki Tudja, Érezi belül, hogy mi az igazán Lényeges, ami a Lényéből fakad. Minden más csak emlékeztet erre, mindenkit a saját hite szerint. A jóga erkölcsi alapelvei, az indiai Fény Ünnepe, és most a Karácsony.

Ahhoz, hogy a világ több legyen, adnunk kell. Nem egyszerre mindent, vagy semmit, feladva önmagunkat. Hanem naponta, az életünk helyzeteiben az örömöt, a bőséget és a hálát, ami vagyunk. A mindennapi kapcsolatainkban. A munkahelyünkön. A családunkban. Aki rájön erre, és mélységében megérti ezt, képes dönteni az Idejéről. Arról, hogyan nyilvánul meg, mit ad magából a közös térbe, és minek ad hangot. Karácsonykor, és minden nap, az Élete Pillanataiban.

Áldott és Örömteli Karácsonyt kívánok Mindenkinek!

Dea

2017. december 10.


Meditálni szuper dolog. Ha nem tudsz leülni, mozogj, jógázz, mert ugyanaz fog történni.
Megvilágosodik az ember. Ha nyugodt elmeállapotban vagy, bevillannak olyan gondolatok, felismerések, amik mindent megváltoztathatnak.

A felbolydult elme legkínzóbb kérdése: mi a célom? Fokozódó elmeállapotban felmerül: nem csak úgy általában, hanem az egész életemben?! Sőt: mi az emberiség célja??? És lehet ennél tovább is menni, de érdemes megállni közben pihenni egy kicsit...:-) 

A nyári szabadságom alatt rájöttem az egyik legfontosabb emberi tévedésre...

...amire figyelünk. Amire figyelünk, azt erősítjük. 
A döntés a miénk: szabadon dönthetünk, hogy mit erősítünk...

Kérdés, hogy tudatában vagyunk-e a döntésünknek?
Kérdés az is, hogy tudatában vagyunk-e a figyelmünk erejének?
Kérdés az is, hogy kívánjuk-e azokat a hatásokat, amelyeket felerősítünk?
Kérdés végül, hogy vállaljuk-e a felelősséget magunkért? 

Kérdezzük a Szívünket, és megmondja az Igazat...

DESSERTS 14A 10 +1 indok, hogy reggel jógázz                  

1. Könnyebben és örömmel ébredsz, minden napnak értelme lesz

Kell némi gyakorlás, ha nem tartod magadat koránkelőnek, de pár hét munkájával és határozottságával véget vethetsz a nyavalygós, szürke, ködös ébredéseknek – őszintén, szerinted TE valóban ilyen vagy, vagy csak egész eddig hagytad, hogy mások hangulata rád nyomja a bélyegét?
(Klikk ide a további 9+1 indokért!)

Azért dolgozol, hogy fizikailag erős legyél, vagy azért, hogy megvilágosodottabb?
Melyik jógaóra az igazi jóga?

Számodra mindig az, amit Te éppen annak gondolsz.
Mások számára az, amit ők éppen annak gondolnak.

Sokan sokfélék vagyunk, és sokféleképpen gondolkozunk erről. 
Egy biztos, hogy aki jógázik, azért foglalkozik magával, mert...