Nem fogok elájulni a nagy melegben? Vagy esetleg nem is élem túl?!

Visszakérdezünk: ha meghívnánk egy nyár közepi balatoni vitorlástúrára, vagy egy afrikai szafarira, sőt, egy egyiptomi kirándulásra, egy ausztráliai nyaralásra, netalántán egy indiai körútra.....:

akkor is felmerülne benned ez a kérdés? :-)

Pedig ott is ilyen hőmérséklettel kell számolni! Sőt, nálunk könnyített a terep: nem tűz a fejedre a nap, és a teremben folyamatosan frissítjük a levegőt, szóval kellemesebb viszonyokat teremtünk, mintha a tűző napon a nyár és a Balaton közepén üldögélnél egy lógó vitorlájú hajóban.

A kérdés inkább az, hogy a saját tested felfedezésének élménye izgalomba hoz-e annyira, mint egy szafari – ha igen, garantáljuk, hogy ugyanúgy élményszámba fog menni a jógaóra is 40 fokban!! Sőt... Szóval igen, túl fogod élni:-)


Nem leszek túl ügyetlen? Mi van, ha nincs olyan erőnlétem? És ha nem vagyok elég hajlékony?

Az ügyességet, az erőnlétet és a hajlékonyságot nálunk szerzed meg. Azért vagyunk itt, hogy ebben segítsünk neked. Olyan fajta erőnléted lesz, amit máshol nem is nagyon szerezhetnél meg. Belső tartásod lesz, ez tükröződik majd a testeden is. Jobban tudsz koncentrálni, és nem csak jógamatracon, hanem az életben általában is jobban megállod a helyedet. Tudatosítsd magadban, hogy azok a képek, amiket erős, hajlékony jógásokról látsz, nem az „Előtte”, hanem az „Utána”  - vagy esetleg a „Közben” - állapotokat tükrözik. Ők is úgy kezdték, mint Te. Pontosan ugyanúgy.Mi van, ha nem értem, és nem tudom megcsinálni a gyakorlatokat?

Ha elsőre nem megy, arra gondolsz? Gyere vissza holnap is, és akkor újra próbáljuk!:-) 
Alig fogod várni!! Szeretsz játszani? És még nem felejtetted el, milyen az érzés, amikor
szabadon mozoghatsz, és bármi lehet a történetből? Érezd akkor magadat otthon,
vagy legalábbis a játszótéren! Semmi sem kötelező, nincsenek határidők sem...és nem
kell jobbnak lenni sem valaki másnál...Csak az a fontos, hogy jól érezd magadat, miközben felfedezed a testedet!Nem fog FÁJni? Nem fogok megsérülni?

A jóga  a testedet regenerálja és megújítja. Mint ahogyan az akupunktúra vagy a gyógytorna is.
E kettő példájával: ha mindent úgy csinálsz, ahogy az elhangzik az órán, akkor a tested teljes biztonságban van. Egyedül te tehetsz kárt benne, ha túlerőlteted, vagyis helytelenül használod, illetve olyan mozdulatot akarsz végrehajtani, amire még nem vagy felkészülve.Mi van akkor, ha nem tudok majd lazítani?

Hát igen, az egyik legnehezebb feladat. Megértjük, ha nem jellemző, hogy a munkahelyeden savasana-ban vagyis hulla-pózban fekszel a padlón percekig, bár biztosan sokszor ingert érzel erre... Nálunk komoly rutinra tehetsz szert ebben, és végül megtanulod azt is, hogyan lazíthatsz el egyetlen másodperc alatt is mindent mozdulatlanul!Nem lesz az úgy unalmas, hogy mozgás közben senkihez sem szólhatok?

Közben annyi feladatot kapsz, hogy elég lesz a légzésre összpontosítani, és ha tényleg figyelsz és dolgozol, eszedbe sem fog jutni - ha mégis igen, nem lesz annyi erőd- beszélni vagy másokkal foglalkozni közben. Úgyhogy lesz elég izgalom, és lesz mit előtte, utána megosztani egymással!


 

Miért nincs meditáció?

De, van. 90 percen keresztül, ez egy nyitott szemű, mozgó meditáció. Minden meditáció lényege, hogy a figyelmedet folyamatosan fenn tudd tartani. Jelen esetben a testeden. Meg fogsz lepődni, hogy mennyire nem ismered...

Indiai mesterem szerint: 
 " amíg nem tudod uralni a fizikait, addig nem tudsz mit kezdeni a szellemivel  sem. "


 
Izzadás, izzadtságszag,

Elkerülhetetlen velejárója a forró teremben való jógázásnak. Úgy fogsz izzadni, mint még soha sehol. Előfordul, hogy első (néhány) alkalommal nem: de még ez is normális. Ha nem ittál elég vizet, vagy annyira feszülten dolgozol az órán, akkor nem tud felszabadulni az érzelmi tered.
Lazíts:-)

Törölközőt hozhatsz magaddal: egy jó nagyot, amire fekszel, illetve amin állva jógázol.
Még egy törölköző, és közben törölgetni magadat: felesleges. Több szempontból is:
-még jobban fogsz izzadni
-elfáradsz, de ami még rosszabb:
-megtöröd a mozdulatsort, és felesleges előrehajlásokkal, amíg a törölközőért kapkodsz, a hátadat terheled....


 

Izzadtság és higiénia: levegő és padlószőnyeg tisztasága

A levegőt egész órán mozgatjuk, 100% friss levegő befúvás van. Óránként 50 fő intenzív testmozgásához szükséges levegőt cserélünk ki, sokkal nagyobb hatékonysággal, mintha egy ablakot nyitnánk ki, ugyanis a behozott levegőt több lépcsőben meg is szűrjük. A hőenergiát az elhasznált levegőből, pedig környezet tudatos stúdió révén visszanyerjük belőle. Vagyis amit órán érzel, az jellemzően nem a többieké, hanem ami közvetlenül a bőrödről párolog el... A padlószőnyeg antibakteriális, szintetikus anyagú, vízálló! És igen, könnyedén tisztítjuk!:-)


 

Miért nincs zene?

Minden zenének van egy ritmusa. Itt az óravezetés adja a ritmust, ami sokatokat hangol össze.
Ha közben ez más ritmusokkal is összekeveredne, nagyon nehéz lenne a mozgássorozatra hangolódni.Nem túl lassú és ezért unalmas a gyakorlatsor? Van ennek egyáltalán valami haszna?

Egy-egy testtartást lassú mozdulatokkal, lépésről-lépésre, mondatról-mondatra követve érünk el a testünkkel. Ez nagyon fontos, mert mindig a határokig megyünk, amelyeket érdemes tiszteletben tartani. Hirtelen, gyors mozdulattal ne okozzunk saját magunknak kárt! Ugyanúgy, ahogy a testtartást felvettük, lassan is jövünk ki a helyzetből.Mindeközben a gyorsaságot is megéled, köszönhetően annak a rengeteg információnak, ami ahhoz segít hozzá, hogy pontosan tudd kivitelezni a pózokat. Nem, nem fogsz unatkozni közben. Saját magadra figyelsz, és Te hogyan is lehetnél unalmas?:-)
Mit csináljak, ha túl közel áll a másik hozzám? Túl sokan vagyunk?

Figyelj befelé. Gondold el, hogy aki melletted áll, egy olyan társad,
aki hasonlóan gondolkozik, mint te, ezért is vagytok egy helyen, egy térben...
Ugyanazokért a célokért dolgoztok...
Miért kellene távolabb mennie tőled, távol maradnia egyáltalán a jógateremtől,
csak hogy neked több helyed legyen, mint amennyi a gyakorlatok végrehajásához szükséges?
Vagy miért szégyellnéd magad, éreznéd magadat kevesebbnek közvetlenül mellette?

Ha fáradtabb vagy, de a közvetlenül melletted álló keményen dolgozik, húzni fog magával,
és ugyanígy te is tudsz erőt adni valakinek fordított helyzetben.
Az eredmény:
 a jó munka után a jó érzés bennetek az óra után.
Ha meg tudod osztani valakivel, az Erő sokszoros! És az Öröm is!:-)Miért kellenek a tükrök?

Hogy lásd magadat, szembe tudj nézni magaddal, és tudatosítsd az állapotodat,
erősítsd magadban az elfogadást, és te magad is tudd javítani a mozdulataidat!


 

Miért nem javítja a testtartást a tanár?

Javítja. Szavakkal. Ha figyelsz, akkor meghallod. Jellemzően nem megyünk oda,
és nem érünk hozzád. Jobb, ha elkerüljük azokat a mozdulatokat, ami a te testednek
arra az órára már sok lenne, és ezért sérülésveszélyes lehet, illetve neked is jobb érzés, ha magadtól jössz rá valamire, a figyelmed által, illetve saját erőből, mintha a tanár tenné meg helyetted.

Ha MÉG több személyes tartás-javítást szeretnél, gyere el a tartás-javító workshopjainkra, ott mindig van idő és lehetőség az állapotodnak megfelelően kérdezni és egyedien javítani. Mint egy magán órán.


 

A tanár miért nem csinálja a gyakorlatokat?

Azért, hogy legyen, aki figyel rád, hogy biztonságban tudj gyakorolni, és szavakkal tudjon segíteni,
amikor látja, hogy szükséged van rá.


 

Miért nem javasolt az jógaóra előtt étkezni?

Az ászanák során végigmasszírozzuk a belső szerveket, beleket. Ha ezek tele állapotban vannak, az hányingerhez vagy más kellemetlen állapothoz vezethet. Ha mindenképp muszáj energiát ételt formájában magadhoz venni, akkor egy pohár folyadékot megihatsz közvetlenül az óra előtt is. Egy könnyű étkezés követően körülbelül egy óra múlva gyakorolhatsz, míg nagyon nehéz ételek elfogyasztása után négy óra is szükséges lehet az emésztéshez.Melyik a legideálisabb időpont a gyakorlásra?

Amikor csak tudsz.:-) Kora reggel merevebb a test, de rendszeres gyakorlással ez feloldaható. A személyes élethelyzetedtől és a döntésedtől függ csupán hogy mikor jössz.Miért kell nyitva tartani a szemeket?

Hogy jobban tudjuk követni és korrigálni a mozgásunkat, illetve egyszerűbb legyen a figyelmünket fenntartani.Miért kell a szánkat csukva tartani?

A nyitott szájjal lélegzés egyrészt egészségtelen, másrészt stresszreakciót indít el a szervezetben,
amikor szájon át kezded el kapkodni a levegőt. Ettől görcsössé válhat a test, és még inkább levegő után kapkod, egy öngerjesztő folyamatot elindítva.Gyakorolhatok túl magas vagy túl alacsony vérnyomás esetén is?

Igen. Mindkét esetben fokozottan jótékony hatással van rád a jóga, a rendszeres gyakorlás normalizálja a vérnyomást. Kérlek, óra előtt jelezd a tanárodnak, hogy fokozottan tudjon figyelni rád egyes pózoknál!Mi a teendő cukorbetegség esetén?

Gyere rendszeresen jógázni, és beszéld meg a tanároddal, hogy melyek azok a pózok, amelyek különösen jótékony hatással vannak számodra. Állapotod javítható, teljesen karbantarthatóvá válik.Vese működési zavarok esetén?

Amellett, hogy a gyakorlatsor jótékony hatással van magára a szerv működésére, a fokozott izzadás segíti a test méregtelenítését, így csökkentve a veséd terheit.Gyakorolhatok betegség, sérülés esetén is?

Az attól függ, hogy milyen jellegű betegségről, sérülésről van szó. Beszélj minden olyan tanároddal az óra előtt, akivel még nem találkoztál, nem ismeritek egymást. Lázzal, váladékkal járó megbetegedés esetén kérlek, adj időt a testednek pihenni és gyógyulni otthon.Hátfájás esetén javasolt jógázni?

A hátfájás leggyakoribb és legjellemzőbb okait a jógázással képes vagy megszüntetni. Beszéld meg a tanároddal óra előtt a konkrét problémádat, hogy hatékonyabban és személyre szabottan tudjon segíteni neked.Fájós térd esetén mi a teendő?

Az ízületek állapotán minden korosztály esetében javít a gyakorlatsor. Az izmok megerősítése is megkönnyíti a működésüket. Konzultálj a tanároddal óra előtt a konkrét helyzetedről.Retinaleválás esetén gyakorolhatok?

Nem gyakorlunk az órán fordított testhelyzetet, vagyis olyat, amely kifejezetten ellenjavalt ebben az esetben. Érdemes azonban fokozott figyelemmel lenni testünk jelzéseire az előrehajlások végrehajtása során.


Menstruáció ideje alatt lehet jógázni?

Nem gyakorlunk olyan pózt, amely kifejezetten ellenjavalt lenne. Erős vérzés esetén segít a fejt-térd tartás és az erőteljes nyújtó tartás gyakorlása.


Mi a teendő, ha óra után fokozott bőrviszketést tapasztalok?

A fokozott izzadás segítségével nagyobb mennyiségű méreganyag távozik a bőrön keresztül. Az alapos zuhanyzás óra után megszünteti ezt a problémát.


Milyen gyakorisággal javasolt jóga órára járni?

Amilyen gyakran csak tudsz.1 jógaóra/ 1 hét több mint 0 jógaóra/ 1 hét. Kezdőként akár naponta is jöhetsz. Ezután többé nem lesz kérdéses számodra, hogy milyen hatással jár a napi gyakorlás, különösen, ha valamilyen egészségügyi problémával érkeztél. Ha a helyzeted ezt a gyakoriságot nem engedi meg, akkor is érdemes járnod, ahányszor csak be tudod iktatnod a napirendedbe illetve más edzéstervedbe.


© forrójógaangyalföld, 2012. augusztus (utolsó frissítés 2013 június)

Ár információk

   Ahhoz, hogy látogatásod a leghatékonyabb legyen, gyakorolnod kell rendszeresen - ideális esetben 3-5 alkalommal egy héten. Javasoljuk, hogy próbálj beállítani időpontokat már az első héten amikor elkezdel jógázni nálunk. Ha kezdő vagy, vegyél REPÜLŐRAJT havi bérletet, és tűzz ki két célt magad elé: 1), a 2. órádra 24 órán belül eljösz, és 2) gyakorolsz legalább 10-szer az első 30 nap (vagy minél többet!). Kövesd ezt a bevált módszert, mert az eredménye bámulatos!

    Diákjaink az élet minden területéről felfedeznek valami igazán különlegest és váratlant itt: azt, hogy a jógával az életben minden jobb. Erre most neked is jó esélyed van.

    Mielőtt a REPÜLŐRAJT első hónapja lejár, javasoljuk neked, hogy iratkozz fel a recepciónál TAGNAK az első 6 hónapodra egyből. Ezzel pénzt takaríthatsz meg akkor is, ha csak a gyakorlatban 5-6 alkalommal jársz havonta.  Ez egy kihagyhatatlanul jó ajánlat !

    Ha inkább a teljessen gondtalan megoldásra vársz, kérd a 6 havi bérletet a recepciónál. Még több megtakarítást kapsz ÉS a legjobb része a kedvezményes matrac és törölköző szolgáltatás! Képzeld el, nem kell matracot és törölközőt tisztítani minden nap. Ehelyett tiszta, és jó minőségű jóga matracot és törölközőt kapsz, és itt hagyhatod a kiizzadt méreganyagokat mind magad mögött!